четверг, 11 апреля 2019 г.

ДЕСАНТ КАПІТАНА ТВОРОГОВА. ПЕРЕДМОВА




Присвячується загиблому - Богодист Михайлу Васильовичу,
уродженцю села Они́щенки, Кременчуцького району, Полтавської області,
Україна, а також його загиблим друзям-товаришам. Аби пам'ять про
них продовжувала жити та ця історія була увічнена в поколіннях!


  Прийшов час про це розповісти. На сам перед, це драматична історія про те, як загинув мій двоюрідний дід, - Богодист Михайло Васильович, зі своїми одинадцятьма друзями. Вночі, 30 травня 1942 року, перша група з 14-ти десантників диверсійно-розвідувальної групи партизанського загону "Переможці", з великою похибкою була десантована в околицях міста Житомир. Пілоти американського військово-транспортного літака Дуглас DC-3 мали десантувати групу в основний квадрат - на північ від білоруського села Мухоїди (нині Кіров), але через туман і не досить коректну роботу навігаційних приладів на той час, вони десантувались майже в трьохстах кілометрах на південь від наміченого квадрата, в передмісті міста Житомира.
  14 молодих хлопців, представників 5-ти національностей, країн - Росії, України, Білорусії, Грузії та Іспанії були змушені днем ​​ретельно ховатися в безлісій місцевості, а вночі пробиватися на північ в сторону кордону Рівненської та Поліської областей до села Мухоїди.

1. Капітан Творогов Олександр Федорович.
2. Старший лейтенант Лукашенко Микола. О. Позивний - Лемешев.
3. Молодший лейтенант Богодист Михайло Васильович, - начальник прикордонної застави, помічник Творогова в десантній групі.
4. Молодший лейтенант Лапотников Олександр. О.
5. Молодший лейтенант Завалій П.П.
6. Старшина Ніколаєв Микола Миколайович. Позивний - "Тройник". 
7. Старший сержант Бастіанов Гомер І. Санінструктор у групі.   
8. Рядовий Бринцев Микола М. - перший радист групи, радист, досконало володів рацією.
9. Рядовий Свиридов Іван В. - другий радист групи, радист, досконало володів рацією.
10.Рядовий Софронов Віктор В. москвич.
11.Рядовий Лебедєв Василь.
12.Рядовий, іспанський льотчик Альфредо Фернандес - Alfredo Fernández Villalón.
13.Рядовий, іспанський льотчик Северіно Бургеніо - Severino Burgueño.
14.Рядовий Курінний Пилип Іванович. Позивний - "Архімед", Ординарець капітана Творогова.

  Коли мені було близько 11 років, моя двоюрідна бабуся Гнатюк (Богодист - дівоч.) Анастасія Василівна, - рідна сестра Богодист Михайла Васильовича, спеціально для мене привезла з села книгу - "Десант капітана Творогова". Тоді я вперше дізнався про героїчно загиблого родича, але поступово з роками ця історія забулася, загубилась у моєї пам'яті...
   Через 35 років я вирішив відшукати цю книгу і вже по дорослому усвідомити всю трагедію того, що трапилося.



  Книга "Десант капітана Творогова" - це, заснована на реальних подіях, повість. Це не просто один з мільйонів епізодів Великої Вітчизняної Війни (1941-1945рр.). Це розповідь про те, як героїчно загинув мій двоюрідний дід - Богодист Михайло Васильович, радянський розвідник, учасник розвідувально-диверсійної групи Олександра Творогова. Перша десантна група Творогова - як частина партизанського формування "Переможці", не досягнувши своєї мети, в результаті зради, героїчно загинула під Житомиром. З чотирнадцяти розвідників в живих залишилися тільки двоє - Пилип Курінний та іспанець Северіно Бургеніо (Severino Burgueño). Завдяки Пилипу Курінному і українському письменнику Миколі Курильчуку ця історична повість з'явилася на світ.

  Довго вивчаючи цю історію, збираючи факти і опитуючи свідків, в тому числі Пилипа Курінного, а також беручи участь у судовому процесі над поліцаями і зрадниками в 1974 році в якості кореспондента газети "Радянська Житомирщина", Микола Курильчук написав історичну повість, засновану на реальних подіях - "Десант капітана Творогова", яка була видана в 1979 році українською мовою тиражем 115 000 примірників.

 Автор книги "Десант капітана Творогова", на превеликий жаль, який пішов із життя в лютому 2004 року, не залишив мені можливості отримати у нього дозвіл на онлайн-версію його книги. І все ж, через свій невеликий інтернет-ресурс, я наважився і вирішив зробити цю історію відкритою і доступною.

  Щоб зробити книгу загальнодоступною, я переніс її в оригіналі українською мовою в онлайн-версію. Також, я перевів книгу на російську мову і провів глибоке дослідження на підставі розшуканих матеріалів про ті події. Незважаючи на деякі протиріччя, що зустрічаються у військових історичних, біографічних книгах, в цілому, я все ж, зумів розібратися в деталях і вирішив поділитися своїми дослідженнями через свій блог.

  Величезну подяку за допомогу для мого дослідження, хочу висловити Зінаїді Філіпцовій з Мелітополя, яка колись працювала піонервожатою в селі Селянщина і разом з дітьми вела слідопитну роботу з пошуку родичів загиблих десантників.

  Також величезну подяку в допомозі хочу висловити Дарині Поліщук, яка виконує обов'язки директора Селящінского Спортивного Ліцею;

  Це історія про героїчний подвиг ще зовсім молодих хлопців, це історія про зраду, історія про мужність та відвагу... Вона безумовно заслуговує бути відомою і доступною...

  Отже...
  ... Кінець травня 1942 року. З підмосковного аеродрому піднявся транспортний літак з чотирнадцятьма розвідниками. Відповідно завданню командування вони повинні вивчити місцевість в Мозирський лісах Білорусії і забезпечити приземлення партизанського формування "Переможці".
  Згодом на всю країну прогримить слава загону, очолювана Героєм Радянського Союзу полковником Медведєвим. А поки що парашутисти потрапляють в максимально несприятливі обставини. І все ж по рації летять в Центр розвіддані. Слідами десантників радянська авіація спалює ворожі бомбосклади, громить танкове угруповання ...



Комментариев нет:

Отправить комментарий