четверг, 11 апреля 2019 г.

ДЕСАНТ КАПІТАНА ТВОРОГОВА - ХРОНОЛОГІЯ ПОДІЙ


29 травня 1942 року

- Пізно ввечері 29 травня 1942 року перша група десантників під командуванням О.Ф. Творогова вилетіла з підмосковного аеродрому в Підлипках і була в точці десантування вже опівночі, на межі між 29 та 30 травня.

  З особистого щоденника Медведєва Дмитра Миколайовича:
29 травня 1942 г. "Десантували першу групу нашого загону. Я їх особисто інструктував, проводжав. Хвилююся за Сашу Творогова - він полетів на чолі групи з 14 чоловік. Надав йому Колю Ніколаєва, (Пилипа) Курінного - з мого першого загону. Всіх їх окремо інструктував, просив бути обережними, не займатися лихацтвом. Завдання: приземлитися в Мозирський лісах, вести розвідку, повідомляти обстановку, підібрати посадковий майданчик для прийому всього загону. Повинен вранці повідомити, після приземлення. Нервую".

30 травня 1942 року

ПЕРШИЙ ПРИВАЛ - КАР'ЄР

- У сутінках 30 травня 1942 року, перед світанком група десантників приземлилася під Житомиром в районі Соколової Гори (нині район міста Житомира), в старому гранітному кар'єрі (імовірно Соколовський кар'єр або поруч в кар'єрі старого цегельного заводу), де і залягли, організувавши розвідку для визначення місце знаходження.

- Вдень десантники включили рацію для прослуховування інформаційних випусків Радінформбюро за тиждень від 24 - 30 травня. На зв'язок з Центром вони поки не виходили, так як ще не з'ясували, де саме вони знаходяться, щоб зорієнтуватися по карті.


ПЕРШИЙ НІЧНИЙ МАРШ-КИДОК...

Ближче до вечора, коли вони нарешті дізналися що знаходяться в Житомирі, гарненько обдумавши подальший шлях, десантники відправляються в перший нічний марш-кидок і долають перші 20 кілометрів шляху. Вони залишають околиці Житомира в північно-західному напрямку...

31 травня 1942 року

ДРУГИЙ ПРИВАЛ - ЖИТНЄ ПОЛЕ

Перед світанком десантники буквально залягають на привал в житньому полі. Відразу ж радирують в Центр:

"Висадились біля Житомира.
До місця призначення більше
трьохсот кілометрів.
За ніч подолали двадцять.
Зроблю все, щоб стрітися в Мухоїдах.
Увага - розвіддані.
Повідомляю розташування ворожих
складів пального та скупчення танків."

Зустріч в житньому полі з Марією Михайлівною та її дочкою Ольгою і бесіда з ними.

1 червня 1942 року

ДРУГИЙ НІЧНИЙ МАРШ-КИДОК...

  Висидівши в житньому полі до сутінків, десантники відправляються в другій нічний марш-кидок. Тиха зустріч у джерела з поліцаєм Стасом (Станіславом) з його подругою.

  Десантники розпізнають в нічному небі радянський бомбардувальник і чують гучні вибухи. Вони розуміють, що за їх розвідданими в Житомирі бомблять склади з паливом і танкову групу...

  Перед світанком десантники зустрічають табун коней та двох пастухів - Нестора Васильовича Дурицького і якогось оточенця Петра з Алтайського краю. Вони викликали довіру у капітана і за порадою Нестора направляються в село Торчин (нині Вишневе) до Теклі Прокопчук в її будинок на денний привал.

  В планах у Творогова "пересидіти" ще один день і зробивши третій нічний марш-кидок (близько 20 км. на північний захід), досягти Турчинецьких лісів, де ховатися буде набагато легше і безпечніше.

  Творогов вдруге радирує в Центр вже з горища Теклиного будинку:

  "Залишився ще один нічний перехід. 
За двадцять кілометрів почнуться ліси..."

   ...і зв'язок різко обірвався через розпочавшийся обстріл по горищі будинку, де ховалися десантники. Першим загинув другий радист групи - Іван Свиридов, який в цей момент, стоячи, тримав антену... Фактично це було початком важкого, жорстокого і нерівного бою, який тривав з полудня 1-го червня по ранок 2-го червня. Довго утримуючи оборону своєї "фортеці" і "притулку", якими служив для десантників Теклин будинок, ті що вижили та поранені десантники стали відступати і ховатися в плантації хмельника. Солом'яний дах будинку вже палав... Пораненого Творогова на плечах виніс Пилип Курінний. Когось винесли і понесли на мішковині. Десантники тікали в хмельник.

  Із щоденника партизана-розвідника Валентина Семенова:

1 червня 1942 року "Сьогодні радіограма від Творогова була прийнята не повністю: кажуть, що "пропала", тобто, передача перервалася під час роботи..."

- Першим загинув другий радист групи - Свиридов Іван.
- Важко поранений командир групи - Творогов Олександр, який наказує Пилипу Курінному вирватися з оточення і повідомити в Центр важливе донесення.
- Другим гине рядовий, москвич, Віктор Софронов;
- Гинуть і інші десантники...

Комментариев нет:

Отправить комментарий